Pszichoterápia Pszichoterápia

Pszichoterápia

A pszichoterápia egy folyamat, amelyben a lelki megterheléssel, pszichés zavarokkal, tünetekkel tud megküzdeni a páciens a szakember megértése, támogatása és szakmai hozzáértése segítségével.

A pszichoterápia hatékonyságát a páciens és a terapeuta között kialakuló bizalmi kapcsolat, valamint a páciens motivációja, belső munkája teszi lehetővé. A beszélgetés, a személyes élmények megosztása, egy objektív szemlélő visszajelzése és a pszichológiai módszerek együttesen alkotják a terápiás folyamatot.

Végzettségem alap pszichoterápia vezetésére jogosít fel, mely során a következő folyamat szerint szoktam haladni:

az első találkozás jelentősége a személyes benyomások kialakulásában és a probléma megismerésében van. Ez egy tájékozódó beszélgetés, hogy tisztán lássuk a megoldandó problémát, a lehetőségeket, kereteket.

a diagnosztikus fázisban információgyűjtés a cél. Ennek egyik eszköze a személyiségteszt, amit azért szoktam alkalmazni, hogy pontosabban meghatározható legyen a probléma eredete, a személyiség erőforrásai és működésmódja, és ezek alapján ki tudjam választani a hatékony terápiás módszert. Fontos az élettörténet és családtörténet átbeszélése, mivel sok esetben a családból hozott minták, családban szerzett élmények meghatározóak a probléma és annak megoldása szempontjából.

a terápiás szerződés megkötésekor megbeszéljük, hogy milyen időtávra, milyen céllal, és milyen eszközökkel vállaljuk mindketten a terápiás folyamatot. Ez biztosítja, hogy egyértelmű, nyílt, és követhető legyen a folyamat.

a terápiás munka fázisa teszi ki a folyamat legnagyobb részét. Az ülések a probléma fókuszának megfelelően haladó beszélgetésből állnak, melyet kiegészítünk terápiás eszközökkel pl. relaxáció, hipnózis, viselkedésterápiás módszerek. Az eszközök és módszerek megválasztása mindig egyéni, a leginkább személyre szabott és hatékony módszer megtalálására törekszem.

a lezárás fázisában már túl vagyunk a probléma megoldásán, enyhítésén, és el lehet kezdeni fokozatosan a terápiás munka befejezésének előkészítését, a saját megoldásmódok támogatását, hiszen nem az állandó pszichológushoz járás, hanem az önálló életvezetés a célja munkámnak.

Bejelentkezés

Amennyiben úgy érzi, hogy Önnek vagy gyermekének támogató segítségre van szüksége, szeretettel várom jelentkezését!
Bejelentkezés előtt kérem, olvassa el a gyakorlati tudnivalókat.